Over

Zutphen Pride is een initiatief van bewoners en Gemeente Zutphen, met de wens om de zichtbaarheid van lhbti-ers in de stad te vergroten. Op 10 juni 2023 hielden we onze eerste editie van Zutphen Pride, met de wens om dit evenement jaarlijks terug te laten komen en te laten groeien.

Visie: Wij geloven dat iedereen in Zutphen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.

Missie: Wij zetten ons in voor de zichtbaarheid, acceptatie en emancipatie van de lhbtq+ gemeenschap in Zutphen en bevorderen de veilige ontmoeting. Inclusie staat daarbij voorop, iedereen die onze visie onderstreept is welkom. Er is daarbij ruimte voor educatie en activisme, maar bovenal wil Zutphen Pride de liefde in al haar diversiteit vieren.

Contact: zutphenpride@gmail.com

Ben je lhbtqia+, of draag je een inclusieve samenleving een warm hart toe? Kom dan naar Zutphen Pride! Iedereen is welkom. Houdt de website en ons Instagram-kanaal goed in de gaten voor updates.

1 juni

RAMEN VERSIEREN

Locatie: BIJ de bieb
Tijdstip: 12:00 - 17:00

Om de zichtbaarheid van de Zutphen Pride te vergroten nodigen wij iedereen die hieraan wil bijdragen uit om raamtekeningen te maken in de binnenstad (dit zal worden begeleid door een illustrator). Materialen zijn aanwezig, dus je hoeft niets zelf mee te nemen. Let op! Bij deze activiteit is er een maximum aantal deelnemers van 20 personen. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent.

4 juni

BANNERS MAKEN VOOR DE PRIDE WALK

Locatie: Musea Zutphen
Tijdstip: 11:00 - 17:00

Ben jij ook van plan om deel te nemen aan de Pride Walk in Zutphen op 8 juni en vind je het belangrijk dat jouw boodschap aan de maatschappij goed zichtbaar is? Dan nodigen we je van harte uit om je eigen banner te komen maken in Musea Zutphen! Materialen zoals verf en karton zijn aanwezig, dus je hoeft zelf niets mee te nemen.

7 - 9 juni

QUEERTOPIA

Locatie: Dat Bolwerck
Tijdstip: wordt later bekend gemaakt

In deze immersieve theatrale ervaring word je meegenomen in een uitvergroting van het publieke debat rondom liefde en seksualiteit: de LGBTQ+ lobby viert hoogtijdagen en hun propaganda is tot in de haarvaten van de maatschappij doorgedrongen. De beweging introduceert een nieuwe conversie methode. Jij hebt nu de mogelijkheid jezelf opnieuw te ontdekken en betreedt als deelnemer één van de conversie machines. Met dit project breken de makers Luit Bakker en Bart van de Woestijne het gesprek over emancipatie open.

Let op: in verband met beperkte capaciteit is reserveren noodzakelijk. Binnenkort vind je hier een link om te kunnen reserveren.

8 juni

DOCUMENTAIRE: WAVES OF BURLESQUE

Locatie: Luxor Theater
Tijdstip: 11:00

Tickets kopen

In de wereld van burlesque ontdekken we wat het betekent om jezelf te uiten zonder
schaamte. Er rust een taboe op seksuele zelfexpressie, zowel in onszelf als in de
samenleving. En wanneer je deze onzichtbare grens overschrijdt, zijn er consequenties.

FILM: STAGE MOTHER

Locatie: Luxor Theater
Tijdstip: 13:00

Tickets kopen

De conservatieve Maybelline, een huisvrouw van middelbare leeftijd en koordirigent
van de kerk op het platteland van Texas, verliest haar enige zoon Rickey door een
overdosis en erft zijn dragbar in San Francisco.

PRIDE KERKDIENST

Locatie: Martinuskerk Warnsveld
Tijdstip: 14:00

In de Martinuskerk te Warnsveld wordt een speciale Pride Kerkdienst gehouden. Na afloop van de dienst lopen geïnteresseerden richting het centrum van Zutphen om vervolgens aan te sluiten bij de Pride Walk.

PRIDE WALK

Locatie: Stadhuis
Tijdstip: 16:15

We verzamelen ons op het plein voor het stadhuis, waar djembé's voor sfeer en sprekers voor inspiratie zorgen, waarna we als een kleurrijke stoet door het centrum van Zutphen lopen.

PRIDE FESTIVAL

Locatie: Het Koelhuis
Tijdstip: 17:00 - 23:00

(Tijdstippen over de losse onderdelen van het Pride Festival volgen op een later moment!)

PRIDE COMEDY

Stand up comedy voor en door de gemeenschap, met Anne Ruitenberg, Nora Badr, Ellen Oort en Nelson Martinez onder leiding van MC Frank Westerink.

Anne Ruitenberg, Nora Badr, Ellen Oort, Nelson Martinez, Frank Westerink.

LGBTQ&A: WIMAR JAEGER INTERVIEWT LISA VAN GINNEKEN

Burgemeester Wimar Jaeger houdt een interview met Lisa van Ginneken. Van Ginneken was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamer (D66). Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de transgenderwet, invloed van rechts conservatisme op lhbtq+ in de politiek en wat haar inspireert. Er is ruimte om vanuit het publiek vragen te stellen.

Wimar Jaeger en Lisa van Ginneken.

IN HET LEVEN VAN EEN CLOWNVIS

MUZIKALE DRAG BINGO MET ROSE MURPHY

Dragqueen Rose Murpy verzorgt een muzikale bingoshow, met muziekfragmenten in plaats van cijfers. Heb je een volle bingokaart? Dan win je uiteraard een hele leuke prijs. Rose Murphy zal tevens haar single 'Unity in Diversity (We Will Shine)' ten gehore brengen, speciaal geschreven voor Zutphen Pride.

Rose Murphy.

ZIGGY

Ziggy Krassenberg werd geboren en getogen in de Hanzestad Zutphen. Van jongs af aan werd zijn passie voor muziek duidelijk en klonk zijn stem door de straten van Zutphen. Ziggy is bekend van o.a: Idols, The Voice of Holland, Goodluck Guys, en van zijn internationale doorbraak in het nieuwste seizoen van American Idol.

Ziggy.

KING FAISEL

King Faisel is de eerste opelijk queer rapper van Nederland en ken je mogelijk ook van YouTube, TikTok of verschillende televisieprogramma's. King Faisel sluit Zutphen Pride af met een spetterend optreden, inclusief dansers. Dat betekent dat we nog even flink uit ons dak gaan!

King Faisel.

DOORLOPEND PROGRAMMA

Informatiemarkt met onder andere Transvisie, GGD, COC, Someren-ten Bosch, Roze Salon, kunst om te kopen.

Foto-expositie Queer in Zutphen, met 21 portretten gemaakt door Pascale Drent.

Fotobooth waarbij je jouw foto direct mee naar huis kunt nemen.

Muziek, food & drinks.